Kosthistoria - Måltidsordning
Viktig information
Bäste deltagare!
För att kunna spåra fall av cancer och andra allvarliga sjukdomar såsom hjärtinfarkt, slaganfall och sockersjuka behöver vi hämta information från cancerregister, sjukdoms register, befolkningsregister samt sjukjournaler. För detta krävs Ditt medgivande.
Alla de uppgifter som Du lämnar är sekretessbelagda och alla som arbetar i projektet har givetvis tystnadsplikt. Våra resultat kommer i framtiden att redovisas i vetenskapliga sammanhang.
Uppgifter om någon enskild person kommer aldrig att kunna identifieras!
Genom Din namnteckning nedan godkänner Du att Malmö Kost Cancer får använda av Dig lämnade uppgifter och blodprov samt ovan nämnda uppgifter för datorbearbetning i enlighet med den skriftliga och muntliga information Du erhållit vid Dina besök.
Vi tackar för Ditt förtroende och hoppas Du har förståelse för denna formalitet vilken har till uppgift att skydda Din integritet och samtidigt möjliggöra en god och framgångsrik forskning.
Godkännande
__________________________________________________________
Namnteckning
KOSTHISTORIA
Exempel
Måltidsordning
Beskriv i stora drag de måltider, även mellanmål, som Du vanligen äter/dricker under en dag! Ange måltidens namn, tid för måltiden, vad den huvudsakligen består av och hur många gånger per vecka Du brukar äta den måltiden.
Om lördag och söndag skiljer sig mycket från vardagarna, kan Du ange två måltidsordningar. Se exempel nedan.
Måndag-fredag | Måltidens namn | tid ca | Vad består den av? | Hur många gånger per vecka |
---|---|---|---|---|
frukost | 6.30 | kaffe+2 smörgåsar | 5 | |
förmiddag | 10 | frukt eller skorpa och te | 5 | |
lunch | 12 | lagad mat, råkost, bröd, öl | 5 | |
eftermiddagskaffe | 14 | kaffe+vetebulle | 5 | |
kvällsmat | 18 | 3-4 smörgåsar med olika pålägg | 5 | |
kvällste | 20 | te+liten kaka (fredag kväll grogg, ost eller räkor | 4+1 | |
Lördag-söndag | Måltidens namn | tid ca | Vad består den av? | Hur många gånger per vecka |
---|---|---|---|---|
frukost | 8 | kaffe, gröt, smörgås, juice | 2 | |
förmiddag | 10.30 | kaffe+kaka | 2 | |
lunch | 12 | smörgåsar+öl | 2 | |
eftermiddagskaffe | 15 | kaffe+wienerbröd | 2 | |
kvällsmat | 18 | lagad mat, efterrätt, vin på lördag | 2 | |
kvällste | 20 | te+skorpor | 2 | |
Måltidsordning
Beskriv i stora drag de måltider, även mellanmål, som Du vanligen äter/dricker under en dag! Ange måltidens namn, tid för måltiden, vad den huvudsakligen består av och hur många gånger per vecka Du brukar äta den måltiden.
Om lördag och söndag skiljer sig mycket från vardagarna, kan Du ange två måltidsordningar.
Måndag-fredag | Måltidens namn | tid ca | Vad består den av? | Hur många gånger per vecka |
---|---|---|---|---|
Lördag-söndag | Måltidens namn | tid ca | Vad består den av? | Hur många gånger per vecka |
---|---|---|---|---|
Vad ingår i kosthistoria?
Kosthistoria och Menybok kompletterar varandra.
I Menyboken antecknar Du varje dag de måltider som angivits på första sidan och dygnets samtliga drycker (utom kaffe, te och choklad).
I Kosthistoria beskriver Du framför allt vad Du vanligen äter vid de andra måltiderna. Dessutom ingår allt bröd och all frukt Du äter samt varma drycker (kaffe, te, choklad).
Kosthistoria består av en rad livsmedel. Du anger hur otta och hur mycket Du äter av varje livsmedel. När Du svarar - tänk på Dina matvanor under det senaste året. Om Dina matvanor varierar med årstiderna, ange ett genomsnitt för hela året.
Hur ofta?
Om Du aldrig äter ett livsmedel eller om Du äter det sällan(= mindre än en gång per månad) sätt en bock i kolumnen "Äter sällan eller aldrig". Annars anger Du med en siffra i ett av de gröna fälten hur otta Du brukar äta det livsmedlet. Kontrollera rubriken över det gröna fältet innan Du fyller i!
Hur mycket?
Till höger om de gröna fälten anger Du i de flesta fall hur mycket Du brukar äta av livsmedlet. Om mängden varierar vid olika tillfällen, ange en genomsnittlig mängd. För många livsmedel finns en hänvisning till en bildserie i Bilderboken. Välj ut den mängd Du brukar äta och sätt en ring runt motsvarande bokstav i Kosthistoria.
För bröd ska Du också välja en tjocklek på samma sätt.
För andra livsmedel ska Du bara ange antal styck, skivor etc. Läs rubrikerna noga!
En del livsmedel som mjölk, bröd, ost och korv finns i många olika sorter med skilda näringsinnehåll. För att göra det lättare för Dig att hitta den sort som Du brukar äta används nyckelhålssymbolen i formuläret. Om t ex den ost Du brukar äta är märkt på förpackningen med denna symbol väljer Du den symbolmärkta osten i formuläret.