Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

För deltagare i MOS-studien

De som deltar i studien ska genomgå ett antal undersökningar samt göra en kostregistrering. Till hjälp för detta finns en Kostregistreringsguide och en Portionsguide. Länkar till dessa finns i vänstermenyn. Där finns också en länk till kontaktuppgifter och frågor om kostregistreringen. Till höger finns en länk till en kort film om hur kostregistreringen går till.

I studien ingår följande undersökningar av deltagarna

  • Kroppsundersökning med mätning av längd, vikt, midja, stuss samt blodtryck (i arm samt centralt under 24 timmar).
  • Blodprovstagning inklusive DNA-prov för genetiska analyser avseende vissa definierade folksjukdomar och för analys av gen-miljö interaktion.
  • Tekniska undersökningar (externa, icke invasiva): ultraljud av halskärl, mätning av blodtryck i armar och anklar, mätning av blodflöde i fingrar och fötter, 24-timmars blodtrycksmätning, artärstelhetsmätning, mätning av andningskapacitet (spirometri).
  • Undersökning av minne och snabbhetstest (kognitionstester: MOCA, AQT, Symbol Digit Modalities Test).
  • Frågeformulär med frågor om exempelvis livsstil, utbildning, stress med mera.
  • Kostregistrering via dator under fyra dygn efter modell av Livsmedelsverkets kostundersökningar. Detta kan göras vid en dator hemifrån.
  • Urinprov samt avföringsprov (för att skatta sammansättning av bakteriefloran i tarmen).

KONTAKT

Frågor om deltagande och undersökningar

Cecilia Kennbäck
Chef, Klinisk Forskningsenhet
Tel. 040-33 20 37
Mobil 0724-67 46 21
Cecilia [dot] Kennback [at] skane [dot] se (Cecilia[dot]Kennback[at]skane[dot]se)