Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

För deltagare i MOS-studien

De som deltar i studien ska genomgå ett antal undersökningar samt göra en kostregistrering. Till hjälp för detta finns en Kostregistreringsguide och en Portionsguide. Länkar till dessa finns i vänstermenyn. Där finns också en länk till kontaktuppgifter och frågor om kostregistreringen. Till höger finns en länk till en kort film om hur kostregistreringen går till.

I studien ingår följande undersökningar av deltagarna

  • Kroppsundersökning med mätning av längd, vikt, midja, stuss samt blodtryck (i arm samt centralt under 24 timmar)

  • Blodprovstagning inklusive DNA-prov för genetiska analyser avseende vissa definierade folksjukdomar och för analys av gen-miljö interaktion

  • Tekniska undersökningar (externa, icke invasiva): ultraljud av halskärl, mätning av blodtryck i armar och anklar, mätning av blodflöde i fingrar och fötter, 24-timmars blodtrycksmätning, artärstelhetsmätning, mätning av andningskapacitet (spirometri)

  • Undersökning av minne och snabbhetstest (kognitionstester: MOCA, AQT, Symbol Digit Modalities Test)

  • Frågeformulär med frågor om exempelvis livsstil, utbildning, stress mm

  • Kostregistrering via dator under fyra dygn efter modell av Livsmedelsverkets kostundersökningar. Detta kan göras vid en dator hemifrån.

  • Urinprov samt avföringsprov (för att skatta sammansättning av bakteriefloran i tarmen)

KONTAKT

Frågor om deltagande och undersökningar

Cecilia Kennbäck
Chef Kliniska Forskningsenheten
Tel. 040-33 20 37
Mobil 0724-67 46 21
Cecilia [dot] Kennback [at] skane [dot] se