Hur du kostregistrerar - Webinmatning
Du ska under fyra dagar i rad registrera allt du äter och dricker. Glöm inte det du äter och dricker mellan måltiderna och eventuella vitaminer och kosttillskott.
Anteckna allt du äter och dricker!
Ta med dig anteckningshäftet och portionsguiden under dagen och anteckna direkt för att inte glömma hur mycket och vad du ätit och druckit. Du kan även ta foto på måltiderna för att göra det lättare att komma ihåg!
Anteckna
Måltid, tid och plats
Du kan välja mellan frukost, lunch och middags- måltider. Övrigt ätande är sådant som du inte tycker passar under något av de andra alternativen.
Tidpunkt - Välj det klockslag då du började äta måltiden.
Plats - Var åt du? Välj det alternativ som passar bäst.
Se alternativen i portionsguiden/anteckningshäftet.
Vad du äter
En måltid består ofta av flera delar, t ex spaghetti, köttfärssås, grönsaker, bröd, dryck och kanske en efterrätt. Anteckna varje del för sig.
Glöm inte tillbehör som ketchup, senap, dressing, sås mm. Eller ”småsaker” som frukt, godis, tuggummi, halstabletter, vatten, kaffe, te och snacks.
Hur mycket du äter eller dricker
Anteckna hur mycket du åt eller drack med hjälp av portions- och storleksbilder, som finns i portionsguiden och olika enheter som dl, styck och gram. Använder du oftast samma storlek på t ex dricksglas kan du börja med att mäta upp hur mycket glaset rymmer och använda dig av detta alla fyra dagarna.
Läs mer i portionsguiden hur du anger mängd.
I portionsguiden och anteckningshäftet finns det exempel på hur en dag skulle kunna se ut.
Kosttillskott
Anteckna också de kosttillskott du tar, till exemple omega 3, 500 mg, 3 kapslar. Du behöver inte anteckna mediciner du tar.
Vilken information är viktig?
Försök vara så noggrann som möjligt när du anger vad du ätit. Titta gärna efter informationen på livsmedelsförpackningar. Om du inte har lagat maten själv
Fråga gärna om innehåll i maträtten.
Att tänka på
Beroende på vilket livsmedel/maträtt du ätit, finns det flera viktiga saker att tänka på:
- Fetthalt, t ex för mjölk, ost, margarin och korv (mager och light)
- Sötad med sötningsmedel, osötad eller lättsockrad, t ex för saft, sylt, marmelad, godis och läsk
- Kylvara/frysvara, pulver eller konserv (industritillagad mat): gäller främst soppa och sås
- Ekologisk/kravmärkt: gäller enbart mjölk och fil
- Ingår mjölk, grädde, crème fraiche eller kokosmjölk i maträtten, t ex i potatisgratäng eller i grytor
- Grovt, ljust eller vitt bröd, t ex grovt korvbröd
- Tillagnings- och beredningssätt:
- Rå, kokt, stekt, grillad, wokad eller stuvad, t ex för kött, fisk, grönsaker och potatis
- Torkad, t ex torkad frukt
- Inlagd, t ex inlagd gurka
- Marinerad, t ex marinerad vitlök
Registrering på dator
När du har skrivit upp vad och hur mycket du ätit och druckit, är det dags att registrera på datorn. Registrera helst varje dag, då är det enklare att komma ihåg detaljerna. Kostregistreringen görs anonymt så det är ingen som kan kolla vad just du har ätit.
- Börja registreringen med att gå in på www.malmo-kohorter.lu.se/
Klicka på ”MOS” och därefter ”Länk till kostregistreringen”.
- Logga in med
ditt användarnamn och lösenord. Användarnamn OCH lösenord består av 3 stora bokstäver, 2 siffror och 1 liten bokstav. Klicka på >> log in >>
- På sidan ”Registrera dina måltider”
- Börja inmatningen med att klicka på ”Lägg till måltid” på Dag 1.
- Fyll sedan i måltid, tid och plats, och klicka på >>spara>>
- Registrera varje maträtt eller livsmedel för sig. Du kan söka efter maträtt eller livsmedel på tre sätt:
- I fri text
- Via kategorier
- Via maträtt - Ange sedan mängd livsmedel eller maträtt, använd i första hand portionsguiden.
- Klicka på ”Lägg till måltid” för att komma till nästa måltid. När du matat in en dag (eller flera) och önskar fortsätta senare, klickar du på >> logga ut >>
När du vill fortsätta inmatningen loggar du in så som beskrivs ovan.
- Färdigrapportera
När alla fyra dagarna är inmatade ska du klicka på >> Färdigrapportera>> Där ska du också svara på frågor om fysisk aktivitet och om du har varit sjuk. Allra sist avslutar du registreringen genom att klicka på >>Skicka in>>
Översikt av dina matvanor
Som svar får du en översikt av dina matvanor under de fyra dagar som du har registrerat din kost och hur dessa ser ut jämfört med Livsmedelsverkets näringsrekommendationer.
Matfrekvensenkäten
Sista uppgiften är att fylla i Matfrekvensenkäten, som du får en länk till via din mail. Du loggar in med ditt åtta-siffriga MOS-nummer (utan bindestreck) eller din email-adress.
Om du har frågor
Kontakta oss per mail; mos [dot] kost [at] med [dot] lu [dot] se (mos[dot]kost[at]med[dot]lu[dot]se)
eller på telefon (måndag till fredag); 040-39 13 25.
PS. Vi vill gärna att du skickar in portionsguiden till oss i det frankerade kurvetet som du fått med dig hem.